logo UNIFORM
ozdobná linka UNIFORM
vydavatelství inzertních periodik
navštívených stránek: 25702818 | 2017
Katalog firem Uniform - reklamní banner

Bodlák s nezaměnitelnou chutí?

Bodlák s nezaměnitelnou chutí?

 

Seznamte se s artyčoky a ochutnejte je v letním menu Fit Calories
Lze ho vařit, péct i grilovat - řeč je o artyčoku, rostlině pocházející z oblasti Středozemního moře. Ta přináší skvělé oživení i do české kuchyně díky svému výbornému hořko-sladkému srdíčku, které je však skryto pod vrstvou okvětních lístků, jež je třeba nejprve řádně očistit. Technicky se totiž nejedná o zeleninu, ale o bodlák. Jeho na první pohled nedostupného vzhledu se tedy kuchař nesmí zaleknout, protože pokud si člověk s jeho čištěním vyhraje, odmění se mu artyčok jeho nezaměnitelnou chutí a spoustou prospěných látek.
 
 
 
Artyčok se skvěle hodí i k detoxikaci, protože působí na náš vylučovací systém, a to zejména na játra, která fungují jako čistička našeho těla. Navíc snižuje cholesterol, zlepšuje trávení a je vhodný také pro diabetiky. Obsahuje totiž cukr inulin, který má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jeho konzumace dodá lidskému organismu vitamín C, provitamin A, kyselinu listovou, ale také hořčík, železo nebo vápník. Nejen kvůli těmto pozitivním vlastnostem a jeho chuti jej zařadila do aktuálního letního Fit Calories menu i Bageterie Boulevard. Rodilý Ital a restauratér Riccardo Lucque zkombinoval marinované artyčoky s ricottou s pestem, pečenými rajčaty a rukolou, které dochucuje medová zálivka a hoblinky parmazánu. To vše je zabaleno v olivovém chlebu.

 

 

Jak se čistí?

 

Při čištění artyčoku si člověk musí dát pozor na vnější okvětní lístky chránící srdíčko - obsahují velké množství železa, takže mohou ruce zbarvit dočerna. Doporučuje se tedy před manipulací potřít ruce citronovou šťávou. Připravovat lze i celý artyčok, kdy je jej třeba opláchnout, poté odříznout horní čtvrtku a stopku nožem. Následně se vytrhnou konce okvětních lístků nůžkami a dojde k odstranění trnů. Takto připravený artyčok je vhodný ke grilování, pečení nebo přípravu v páře. Pokud se chceme dostat přímo k srdíčku, ulomíme stonek, zbavíme se pichlavých lístků a opatrně okrajujeme až k samotnému středu. Následně z něj vydlabeme část uprostřed, připomínající vlásky nebo vousy. Nakonec je dobré jej zakápnout citronovou šťávou, protože artyčoky rychle mění barvu. Pak už je můžeme upravovat podle své chuti, restovat, péct nebo třeba jako v případě nového Fit Calories menu Bageterie Boulevard marinovat. Skvěle se hodí do salátů, sendvičů, rizota nebo na pizzu.

 

 

 

O společnosti Bageterie Boulevard
Bageterie Boulevard je moderní, dynamicky se rozvíjející český koncept restaurací rychlého občerstvení. Vlastní i franšízové pobočky má po celé České republice i v zahraničí. Křupavé bagety plněné originálními a především kvalitními a čerstvými surovinami jsou vždy upečené a připravené na místě na přání zákazníka. Absolutní prioritu dává Bageterie Boulevard právě čerstvosti a kvalitě výrobků, reaguje také na světové trendy zdravého stravování. Je to restaurace pro zaneprázdněného městského člověka, který přestože pospíchá, nehodlá dělat kompromisy a chce jíst kvalitně.


 
tisk/poslat emailem
Články k oboru
Katalog firem Uniform - reklamní banner
 
 
 
Spolupracujeme:
logo Nakladatelství Svojtka logo Pořadatel veletrhů: ABF, a.s. logo Cestovatelé Lucie a Michal logo Divadlo Na Fidlovačce logo Cykloknihy logo peníze
logo Život dětem logo Nakladatelství Grada logo Terinvest logo Divadlo U 22