logo UNIFORM
ozdobná linka UNIFORM
vydavatelství inzertních periodik
navštívených stránek: 30345517 | 2018
Katalog firem Uniform - reklamní banner

Tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami

Tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkamiTartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkamiTartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkamiTartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami

 

Suroviny (na 8 ks)

250 g hladké mouky

125 g mletých mandlí

100 g moučkového cukru

1 lžička soli

220 g másla

3 lžíce ledové vody

 

 

Citronový krém

10 vajec

220 g cukr krupice

6 citronů

280 ml smetany ke šlehání

 

 

 

Sníh

6 bílků

300 g cukru krupice

1 lžička vinného kamene

 

 

Pomocníci (zakoupíte na svetcukraru.cz)

formičky na tartaletky

flambovací pistole

cukrářský sáček se zdobicí špičkou ve tvaru hvězdičky

 

 

 

Postup

 

 

Nejdříve vytvoříme těsto na košíčky. Mouku, mandle a sůl dáme do mísy a pomocí robota zpracujeme tak, aby byly ořechy rozemleté. Poté přidáme máslo a promixujeme, až vznikne drobenka. Přidáme 3 lžíce ledové vody a promixujeme, čímž se těsto spojí. Těsto pak ještě nakonec prohněteme rukama a uložíme do lednice asi na 15 minut.

 

 

Formičky na tartaletky si lehce vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílků a namačkáme ho do formiček tak, aby vytvořilo mističky. Ty uložíme  zhruba na hodinu do ledničky. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

 

 

Formičky vyskládáme na plech, vyložíme je pečicím papírem a zatížíme, například fazolemi. Díky tomu se dno během pečení nenafoukne. Pečeme zhruba 20 minut. Poté odstraníme fazole a pečicí papír a dopékáme dozlatova. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

 

 

Mezitím si připravíme citronový krém. Prošleháme vajíčka společně s cukrem, poté přidáme šťávu a kůru z citronů. Krém navrstvíme do upečených tartaletek a dáme do trouby péct na 140 °C po dobu 15-20 minut. Krém se za tuto dobu zpevní, ale uprostřed zůstane jakoby nedopečený. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

 

 

Poté šleháme bílky mixérem na střední rychlost po dobu 1 minuty, poté přidáme vinný kámen a šleháme další 3 minuty. Nakonec přidáme cukr a mixujeme okolo 4 minut, dokud není sníh tuhý a lesklý. Hotový sníh dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme s ním tartaletky. Na závěr opálíme flambovací pistolí. 

 

 

 

Moderní tartaletky či makronky, to jsou aktuální trendy svatebního sweet baru

 

 

 

Bez sladkého si svatební tabuli snad ani nedovedeme představit. Fenoménem poslední doby se však vedle svatebního dortu staly i tzv. sweet bary – koutky plné sladkého pokušení, kterému ani největší dietář neodolá. Žádná moderní svatba se bez nich neobejde. A jaké pochoutky se zde aktuálně objevují nejčastěji? Kromě dominujícího dortu jsou to hlavně malé dezerty, momentálně velmi trendy tartaletky, dnes už stálice makronky nebo lehké a oku lahodící meringues, známé jako sněhové pusinky. Čím si tedy ozdobit váš sweet bar? Inspirujte se tipy ze Světa cukrářů a udělejte z něj ten nejsladší a nejlákavější.

 

 

 

Dezerty nejen k obdivování

 

 

Jednou z velkých výhod sweet barů je jejich variabilita, protože podávané sladké pochoutky si můžete naprosto přizpůsobit svým potřebám. Současně se ale doporučuje odklonit se od klasických velkých zákusků a nechat svatební dort vyniknout. Proto jsou nejen na pohled, ale i co se praktičnosti týče, nejlepší minidezerty. Cupcakes či muffiny upečené v zajímavých papírových košíčcích vždy skvěle doplní hlavní dort. Navíc je lze naaranžovat na speciální stojánky, díky čemuž dosáhnete hezkého prostorového efektu a ušetříte místo přímo na stole. Dnes ani není problém díky bezlepkovým směsím připravit tyto dezerty pro lidi trpící alergií nebo intolerancí lepku,“ vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů, kde směs na bezlepkové dezerty také seženete. 

 

 

 

Dalšími velmi trendy minidezerty jsou tartaletky, mini dortíky z křehkého těsta. Jsou velmi estetické, často díky ovoci velmi osvěžující a nejsou náročné na přípravu (recept viz níže). A navíc – milují je všichni napříč věkovými kategoriemi. „Korpusy tartaletek  se tvarují do malých koláčových formiček a dají se  připravit několik dní dopředu. V „den D“ pak stačí jen dozdobit. Plnit je můžete šlehačkou, mascarpone, žloutkovým nebo citrónovým krémem či slaným karamelem. Na závěr stačí jen dodekorovat ovocem. Výborný efekt však udělají dekorace ve formě sněhových pusinek, které opálíte flambovací pistolí anebo tartaletky ala créme bruleé, kde pomocí flambovací pistole zkaramelizujete cukr ,“ doporučuje Michal Kubíček.

 

 

 

Děti jistě nadchnou ve sweet baru cake pops. Dortová lízátka se dají vytvořit buď jen za pomoci lžiček nebo prostřednictvím speciálních kleští. Tyto cukrovinky budou nejlépe vypadat v barvách dominujících vaší svatbě, zdobit můžete pomocí barevných čokoládových polev a nejrůznějších posypek, třpytek či perliček.  Radost malým i dospělým jistě udělají i sušenky potažené fondánem, které je možné servírovat buď na klasickém podnose nebo stejně jako cake pops na špejlích.

 

 

 

Sladkosti vhodné do dóz a skleniček

 

 

Svatby se většinou konají od jara do podzimu, takže i při výběru dezertů do sweet baru je nutné počítat s tím, že je může zničit teplé počasí. Proto se hodí zařadit i varianty s minimálním obsahem krému, případně úplně bez něj. „Vhodnou variantou jsou například velice oblíbené francouzské makronky, které se navíc vyrábějí z mandlové mouky a jsou tak přirozeně bezlepkové. My například prodáváme už hotovou směs na těsto, kterou stačí smíchat pouze s našlehanými vaječnými bílky a obarvit speciální gelovou koncentrovanou barvou Progel,“ doplňuje Michal Kubíček.

 

 

Ve sweet baru hezky vypadají i tzv. meringue, u nás více známe jako sněhové pusinky. Dají se společně s makronkami efektně naaranžovat do vysokých skleněných dóz. Letnímu počasí dobře odolají i dezerty připravené do malých skleniček či kelímků, například panna cotta či čokoládová pěna doplněná ovocem.

 

 

 

Všechny pomůcky zakoupíte na www.svetcukraru.cz

 

 

O Světě cukrářů

Se Světem cukrářů se jakékoliv pečení jednoduše promění v umění, protože se správným vybavením je to zkrátka hračka. Vše potřebné pro všechny začátečníky i pokročilé je k dispozici v největším e-shopu na českém trhu Svět cukrářů, a to ať už se jedná o suroviny na výrobu, cukrářské či pekařské potřeby nebo doplňky ke stolování. Potěšit své blízké čerstvě upečenou kremrolí a doma připravenými makronkami nebylo nikdy snazší. Myslíme navíc i na ty, kteří shánějí suroviny bez lepku, AZO barviv nebo vyžadují suroviny bez geneticky modifikovaných surovin. To vše k výběru pohodlně na jednom místě.

 

 


 
tisk/poslat emailem
Články k oboru
Katalog firem Uniform - reklamní banner
 
 
 
Spolupracujeme:
logo Pressweb logo Pořadatel veletrhů: ABF, a.s. logo Cestovatelé Lucie a Michal logo Divadlo Na Fidlovačce logo Cykloknihy logo peníze
logo Život dětem logo Nakladatelství Grada logo Terinvest logo Divadlo U 22