Předzahrádky se zvětšují a zájem o ně roste. Prodalo se jich dvakrát víc než před rokem

Předzahrádky se zvětšují a zájem o ně roste. Prodalo se jich dvakrát víc než před rokemPředzahrádky se zvětšují a zájem o ně roste. Prodalo se jich dvakrát víc než před rokem

 

 Letos se prodalo dvakrát více bytů s předzahrádkami než za stejné období loni. Ukazují to prodejní data největšího českého rezidenčního stavitele Central Group. Lidé při výběru bytu kladou na venkovní prostor stále větší důraz. U předzahrádek se tomu přizpůsobuje i velikost. Zatímco u starších projektů byla průměrně 65 metrů čtverečních, u nových je o 30 procent větší.

 

Central Group navrhuje byty se zahrádkou nebo zatravněnou terasou všude, kde to charakter lokality dovoluje. Aktuálně má v nabídce poslední dvě desítky bytů s předzahrádkou, a to v projektech Parková čtvrť, Viladomy Roudnická, Výhledy Chodovec a Park Zličín. V dalších projektech už jsou vyprodané.

„Zájem o byty s předzahrádkami nebo větším venkovním prostorem roste už delší dobu. Během pandemie se z nich ale stalo horké zboží,“ říká výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Největší poptávka za deset let

Velká vyprodanost bytů se zahrádkou odráží nejen hlad lidí po pobytu venku, ale i po novém bydlení, které je stále využívanějším prostředkem pro uchování hodnoty peněz. „Poptávka po bytech, nejen těch s předzahrádkami, je rekordní a v posledních měsících nabrala neuvěřitelné tempo. Lidé kupují nejvíce za posledních deset let. Jakmile dáme nové byty do nabídky, máme téměř okamžitě desítky rezervací,“ uvedla Tomášková.

Příkladem je i projekt Parková čtvrť v Praze 3, kde je již zamluvena většina bytů zařazených do prodeje teprve na začátku května. V tomto projektu hraje zeleň hlavní roli. Kromě předzahrádek jsou zde navrženy zelené střechy, zelené polouzavřené vnitrobloky, velký 1,5hektarový veřejný park, promenáda se vzrostlými stromy a vodními prvky. „Park bude propojen s přilehlými Židovskými pecemi, takže zde vznikne nová, obrovská plocha pro trávení volného času, odpočinek i aktivní relaxaci v přírodě,“ říká Tomášková.

Předzahrádky se o třetinu zvětšily

U nových projektů se venkovní prostory zvětšují. Zatímco dříve byla průměrná velikost předzahrádek 65,3 metrů čtverečních, u nově zařazených projektů Central Group je jejich průměr již 84,6 metrů čtverečních. To je o 30 procent více. Není výjimkou, že byty dnes mají dokonce větší terasy či předzahrádky než vnitřní obytnou plochu.

„Největší venkovní prostor máme na Střížkově v projektu Viladomy Roudnická. U jednoho z bytů má venkovní prostor více než 440 metrů čtverečních a je tak pětkrát větší než samotný byt. Zatímco dříve by to byla rarita, dnes už takto velké venkovní prostory u nových bytů nejsou nic neobvyklého,“ uvedla Tomášková.

Snazší údržba i hodina času denně navíc

Výhody předzahrádek nebo zatravněných teras si lidé začali uvědomovat už během první vlny pandemie loni na jaře, kdy byl poprvé omezen volný pohyb a nebyla možnost odjet z města do přírody. Postupně začali objevovat výhody, které jim přinášejí. Ať už jde o možnost grilování, relaxaci, ale i pěstování bylinek nebo zeleniny.

Na rozdíl od chat a chalup se zahradou navíc odpadá u bytů s předzahrádkou plno starostí a práce. Udržování předzahrádky zabere minimum času a venkovní prostor naopak další čas ušetří. „Maminky mají vyzkoušené, že jim předzahrádka ušetří nejméně hodinu času denně. Děti se zabaví a rodiče mohou čas využít pro odpočinek,“ podotkla Tomášková.

„Z našich zkušeností vyplývá, že zájem o menší byty s předzahrádkami je největší u mladých lidí, mezi klienty máme často ale i starší páry, které například prodaly větší byt či dům se zahradou, na kterou už nestačily. Větší byty s předzahrádkou zase často poptávají rodiny s dětmi,“ upřesnila Tomášková.

Zdroj:https://www.central-group.cz/


 

Partneři

© 2024 UNIFORM Praha s.r.o. - katalog firem - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz | PHP: VV STUDIO
| Vydavatelství inzertních periodik | Zásady zpracování osobních údajů