Holter EKG ukáže, zda srdce pracuje správně

Holter EKG ukáže, zda srdce pracuje správně

 

Součástí preventivní prohlídky ve vyšším věku je měření srdeční činnosti, tzv. EKG. Při tomto vyšetření se pořizuje záznam křivky srdeční frekvence, tzv. elektrokardiogram. Existuje několik způsobů měření – první je klidové EKG. S tím se setkávají pacienti nejčastěji. Jde o vyšetření v klidu, to znamená, že při měření pacient sedí nebo leží. Dalším druhem je zátěžové EKG. Při něm pacient šlape na rotopedu nebo běží na pohyblivém pásu a celé zařízení, které je napojeno na měření srdeční frekvence, se nazývá ergometr.  Holter EKG je dalším způsobem, jak zjistit, jak pracuje srdce.

Holter EKG snímá srdeční vzruchy po dobu neméně 24 hodin

Všechny způsoby měření srdeční činnosti jsou založeny na tom, že citlivý přijímač snímá z povrchu těla elektrické vzruchy, které vznikají v určité skupině srdečních buněk. Pravidelné elektrické vzruchy vyvolávají stahy srdečních komor a síní, což umožňuje, aby srdce pumpovalo krev do celého těla. Celý proces je víceméně stejný u každého člověka, takže se z průběhu srdeční křivky dá odvodit, kde dochází k nějaké změně. A změna signalizuje, že srdce nepracuje správně. Holter EKG se volí v případě, že změnu neukáže klidové ani zátěžové EKG.

Holterův monitor odhalí i drobné srdeční arytmie

Holter EKG je malý přístroj, který nosí pacient u sebe. Na hrudníku má připevněno několik elektrod, tzv. elektrických svodů, které vedou do snímače s paměťovou kartou, což je malá krabička umístěná na opasku nebo zavěšená na krku. Holter EKG zaznamenává srdeční aktivitu nejméně 24 hodin, ale někdy i několik dní. Tento tzv. Holterův monitor se používá při sledování drobných arytmií, které předchozí měření (v klidu a při zátěži) neukázaly. Pacient s holterem může vykonávat běžnou denní činnost, například i mírně sportovat, ale přístroj se nesmí dostat do styku s vodou. Lékař pak záznam vyhodnotí a rozhodne o další léčbě.

Zdroj:https://www.pressweb.cz


 

Partneři

© 2024 UNIFORM Praha s.r.o. - katalog firem - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz | PHP: VV STUDIO
| Vydavatelství inzertních periodik | Zásady zpracování osobních údajů