Počet utýraných psů při pokusech se zvyšuje, přestože jich vědci potřebují stále méně

Počet utýraných psů při pokusech se zvyšuje, přestože jich vědci potřebují stále méně

 

Podle nejnovější statistiky, kterou vydává Generální ředitelství Evropské komise pro životní prostředí, se počet zvířat zneužitých při pokusech v roce 2018 v EU vyšplhal na 10,6 milionů. Počet psů dokonce vzrostl, a to o 20 % oproti předchozímu roku. Pokusy na zvířatech se tedy dále provádí ve velkém, ačkoli více jak 9 z 10 testovaných léků, které úspěšně projdou u zvířat, pak selhávají u lidí, uvádí vědecký zpravodaj Live Science

Více psů, prasat a pokusů, které způsobují těžké utrpení

Evropská komise ve svých statistikách dále zveřejňuje, že při pokusech bylo zneužito přes 25 tisíc psů, 88 tisíc prasat (což je o 16 % více než v roce 2017) a 11 tisíc primátů. Pokusů klasifikovaných jako “způsobující těžké utrpení” a “způsobující střední utrpení” bylo provedeno bezmála na 5 milionech zvířat, ukazují statistiky. 

Úspěšné metody pokusů bez zvířat existují

Česká republika je jedním ze šesti členských států, které stále zneužívají myši k produkci protilátek na léčbu infekčních chorob. Navzdory dostupnosti metod bez zvířat a důrazného doporučení Evropského centra pro validaci alternativních metod ukončit tuto zastaralou a krutou praktiku. Předsedkyně organizace Svoboda zvířat Barbora Bartušková Večlová doplňuje: ??”I když je k dispozici čím dál více metod bez zvířat, do praxe se dostávají jen obtížně. Navíc stále neexistují žádné postihy za to, když se zneužívají zvířata i tam, kde jsou schválené jiné metody. Proto Svoboda zvířat s dalšími evropskými organizacemi pracují na kampani, která podpoří postupné ukončení pokusů na zvířatech v EU. Jen během července a srpna na tuto kampaň přispělo přes tisíc lidí a přispět můžete i Vy na Darujme.cz.” 

Desetitisíce zvířat trpí i v Čechách

Národ pejskařů, jak o sobě rádi tvrdíme, je na děsivé osmé příčce v počtu pokusů, jež využívají psy. Jejich počet vzrostl o 18% proti předchozímu roku. Česká republika bohužel zaznamenala i nárůst pokusů na koních (o 107 %) a králících (23 %). Mezi lety 2017 a 2018 také vzrostlo číslo pokusů, které způsobují zvířatům těžké utrpení. Takových pokusů se provedlo přes 23 tisíc (nárůst o 43 %).

Zdroj:http://zpravodajstvi.ecn.cz


 

Partneři

© 2024 UNIFORM Praha s.r.o. - katalog firem - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz | PHP: VV STUDIO
| Vydavatelství inzertních periodik | Zásady zpracování osobních údajů