Revolut spouští banku i v Česku, nabízí pojištění vkladů

Revolut spouští banku i v Česku, nabízí pojištění vkladů

 

Fintechová firma Revolut využije svou evropskou bankovní licenci i v Česku. Tuzemští klienti – podle firmy je jich přes 300 tisíc – mohou přestoupit na Revolut Bank prostřednictvím mobilní aplikace.



Změna je zdarma a zabere pár minut. Hlavní a zatím prakticky jedinou výhodou pro klienty bude, že jejich úspory nově ochrání evropský systém pojištění vkladů – do ekvivalentu 100 tisíc eur, tedy v současnosti přibližně 2,6 milionu korun.



Revolut v Česku i dalších zemích působil původně jako britská nebankovní společnost. Kvůli zachování dosavadních služeb po brexitu převedl od loňského května své aktivity v EU pod litevský subjekt. Klienti pod něj přešli automaticky, v praxi se tím pro ně nic nezměnilo (kromě přechodu pod litevskou justici a dohled). Součástí této loňské změny nebyl automatický převod účtů pod litevskou bankovní licenci a tamní systém pojištění vkladů.



Bankovní licenci získal Revolut v prosinci 2018, využívat ji začal až loni v květnu. Nejdříve v Litvě, kde licenci – platbou pro celou Evropskou unii – získal. I další plány pak nabraly zpoždění. Jako banka se Revolut z Litvy oficiálně rozšířil zatím jenom do Polska a na Slovensko, teď i do Česka.



Přechod na banku není pro klienty povinný. Kdo ji neprovede, nezapojí se do pojištění vkladů, ani pro něj nebudou dostupné nové produkty, které Revolut jako banka chystá. Už loni v květnu firma mluvila o spotřebitelských úvěrech a kreditních kartách. Ty zatím spustila jenom pro zájemce z Litvy, v dalších státech je chce nabídnout až po otestování.



Ani v nejnovější zprávě není Revolut příliš konkrétní. „Představení banky v Česku poskytne našim zákazníkům vyšší míru bezpečnosti a důvěry a umožní nám v blízké budoucnosti uvést na trh mnoho dalších nových produktů a služeb,” říká bez bližších podrobností Nik Storonsky, šéf a spoluzakladatel Revolutu. Klienti zatím nezískají ani skutečně vlastní účet s českým číslem.



Aplikace Revolut a její debetní karta má v praxi význam hlavně jako online směnárna s výhodnými kurzy měn. Základní verze je bez měsíčního poplatku, nabízí také investice do akcií a kryptoměn. Další služby jsou dostupné za měsíční paušál. V praxi se vyplatilo mít na účtu jen tolik peněz, kolik momentálně potřebujete – používat Revolut jako hlavní účet může být nepraktické a riskantní.



Jednak je zatím nekryl systém pojištění vkladů, jednak hrozí problémy se zahraniční podporou a zablokováním účtu – hlavně u základní varianty bez paušálu. S Revolutem nelze komunikovat v češtině a podle zkušeností klientů ani příliš nezohledňuje české podklady, pokud vás požádá například o dokumenty ohledně příjmu (ochrana proti praní špinavých peněz). Jinými slovy: v případě problémů hrozí dočasné zablokování peněz na neurčito.



Zdroj: https://www.penize.cz/osobni-ucty/428003-revolut-spousti-banku-i-v-cesku-nabizi-pojisteni-vkladu

Další články na penize.cz:

Sexbyznys v Česku. Jak ho regulovat a nikomu neublížit

Otcovská dovolená se prodlouží, schválili poslanci

Dynamický zloděj řádí dál. Pozor na karetní trik v cizině

Porovnání stavebního spoření. Kdo má teď nejlepší

Allianz vylepšila portál pro klienty. Překvapila chybami


 

Partneři

© 2024 UNIFORM Praha s.r.o. - katalog firem - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz | PHP: VV STUDIO
| Vydavatelství inzertních periodik | Zásady zpracování osobních údajů