Milovníci sýra a vína se sejdou v červnu v Prachaticích

V Prachaticích se od 5. do 6. června 2009 sejdou milovníci zážitkové gastronomie na 6.ročník národní přehlídky Sýry a víno. Přehlídky se každoročně zúčastní kolem třiceti vinařství z Moravy i z Čech a dvanáct mlékáren z celé České republiky, které předvedou okolo sedmdesáti vzorků sýrů vynikající kvality z kravského, kozího aovčího mléka.
Po oba dny bude tuto akci moderovat a zároveň vařit (základní surovina sýry) pan Petr Stupka - Mistr kuchař a moderátor - známá tvář z televize PRIMA - pořadu Prima vařečka. Na arkádách bude mít k dispozici kuchařské studio, kde bude předvádět své "kuchařské čarování".

Hlavním smyslem přehlídky je podpora a propagace domácích sýrů a vín a jejich vzájemná kombinovatelnost (tzv. snoubení pokrmů a vín , neboli harmonické prolnutí chutí jídla a vína apod.). Dalším cílem tohoto projektu je v oblasti cestovního ruchu - přilákat širokou veřejnost a množství turistů na tzv. zážitkovou gastronomii, neboli „zážitkovou - gastronomickou turistiku" z celé České republiky. Na tomto projektu spolupracují: Město Prachatice, Ministerstvo zemědělství ČR, Vinařský fond ČR, Českomoravský svaz mlékárenský, Potravinářská a Agrární komora, CzechTourism.
Záštitu nad akcí převzal Mgr. Petr Gandalovič, ministr zemědělství ČR a hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola.
Hlavní program pro veřejnost:
Degustace sýrů, sýrových pokrmů a vín
6. června 2008 (pátek) - 16.00 - 22.00 hod.
7. června 2008 (sobota) - 11.00 - 22.00 hod.
Doprovodný program:
1. Ukázka přípravy fondue a raclet
2. Soutěž o nejlepší sýr a víno - hodnotí odborná i laická veřejnost, nejlepší hodnocené sýry a vína obdrží diplom „VIA AUREA" a hodnotnou cenu.
3. Beseda s Dr. Václavem Šmídem - známým odborníkem a pedagogem gastronomický škol, odborným poradcem filmu režiséra Jiřího Menzela „Obsluhoval jsem anglického krále". Pan Dr. Šmíd obsluhoval celou řadu osobností například čtyři naše prezidenty, Španělského krále, princeznu Dianu, papeže Pavla II. a mnoho dalších celebrit .
4. V podvečerních hodinách vystoupí na arkádách živá hudba ( jazz, swing, lidovka)
__________________________________________________________________________
Vstupné 130 Kč.
Vstupné zahrnuje degustační sklenku s potiskem a katalog přehlídky.
Degustace sýrů a vín bude prováděna formou degustačních bločků.
Cena jednoho degustačního bločku 5 Kč.
(příklad: Degustace vín - kategorie jakostní obsah0,05 = za 1 bloček, kategorie výběr z hroznů = za 3 bločky atd. Degustace sýrů: teplá kuchyně (dle suroviny) - degustační sousta cca ¼ porce = za 3 - 5 bločků, degustační vzorky sýrů = bločky dle množství.)
Hlavní pořadatel - Michal Kočan - MIKO, Husova 69, 383 01 Prachatice,
Kontakt - tel. +420 388 312 273, +420 388 608 973 318
e-mail: kocan@nettel.cz ,http://www.syryrybyavino.cz
Zdroj:http://www.czechtourism.cz
Zdroj fota: www.syryrybyavino.cz