Vepřová roláda plněná fíky, olivami a mandlemi

Vepřové je oblíbené ve Španělsku a tento recept s použitím ovoce a ořechů je inspirován katalánskou kuchyní, kde je kombinace masa a ovoce velmi častá.
1. Předehřejte troubu. Rozehřejte 3 polévkové lžíce oleje, přidejte cibuli a česnek a nechte změknout.Stáhněte z ohně a vmíchejte strouhanku, fíky, olivy, mandle, citronovou šťávu, petrželku a vaječný žloutek. Osolte a opepřete.
2. Odstrańte z masa šlachy a rozkrojte tak, abyste vytvořili plát. Odkrojte přebytečné sádo. Rozetřete polovinu nádivky na plát a srolujte od silnější strany. Roládu v pravidelných vzdálenostech svažte provázkem.
3. Zbývající olej vlijte do pekáčku a vložte maso. Pečte hodinu a 15 minut. Zbývající nádivku zpracujte na koule a přidejte do pekáče asi 15-20 minut před koncem pečení.
4. Vyjměte maso z pekáče a nechte asi 10 minut odpočinout. Nakrájejte na silné plátky a podávejte s koulemi z nádivky a šťávou z pekáče. Lze konzumovat i studené.
Ingredience
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 jemně nasekaná cibule
2 prolisované stroužky česneku
1 ½ šálku čerstvé strouhanky
4 nasekan sušené fíky
8 nasekaných zelených oliv bez pecek
¼ šálku pokrájených mandlí
1 polévková lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 vaječný žloutek
1 kg vykostěné vepřové pečeně
sůl a pepř
RADA NAVÍC
Strouhanku můžete spolehlivě uchovávat v mrazáku, kde nežlukne.
Zdroj:Středomořská kuchyně
Nakladatelství Svojtka&Co.
www.svojtka.cz